![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEic3XThat5xbfvxIDBvyH9eMoaet2dQhKVmH4mnkXDY-ZAnYafaOPMjp4a28ZfES5u_0RQG9vzYljv1TZMVK8rmw27GDMVzBHI0UnFrozjiZGrAYHPeetx1bNlXoOmEFCmTrsnnX8WQtQ/s200/mamaliga-patratica.jpg)
Spre deosebire de mamaliga pentru nada obtinuta prin diferite retete, mamaliga pentru patratica, folosita ca momeala in carlig, este mai greu de realizat. Aceasta nu trebuie sa fie prea dura insa trebuie sa fie suficient de rezistenta pentru a ramane in carlig in timpul lanseului si, dupa aceea, timp de mai multe ore, in apa. O mamaliga incorect realizata nu rezista in apa decat circa 20-30 min., ceea ce este total insuficient, mai ales la pescuitul crapului. O mamaliga de calitate este usor plastica dar suficient de dura pentru a se pastra in carlig timp de cel putin 2-3 ore.
In continuare va vom prezenta o reteta proprie, la modul relativ spus, dar care va poate da satisfactii depline. Se ia o masura de faina si doua de malai fin cernut. Se pune cca. 1/3 din cantitate la fiert intr-un ceaun cu circa 3 masuri de apa. Cand compozitia a fiert, se adauga 1 lingura de miere sau 2-3 pastile de zaharina (nu fermenteaza prea repede), un virf de cutit de sofran si 4-5 picaturi de esenta de anason. Se adauga treptat si cantitatea de malai/faina ramase, amestacandu-se continuu. Cand s-a fiert suficient, mamaliga se rastoarna pe un capac de lemn. Se introduce mamaliga intr-o bucata de panza, dres de dama si se face o minge ceva mai mare decat pumnul, stransa bine cu materialul respectiv si apoi latita pentru a putea fi fiarta uniform pe intreaga sectiune. Deci, dupa aceea se fierbe pana cand aceasta pluteste in vasul cu apa. Se lasa sa se scurga pe un fund de lemn dupa care se scoate din material.
Aceasta poate fi apoi:
- taiata cubulete de diferite marimi (cu latura de 6-30 mm), dupa dorinta;
- facuta cocolos prin framantarea acesteia impreuna cu putin srot, pesmet macinat sau chiar putina paine proaspata.Pentru a putea fi framantata, mamaliga se inmoaie putin in apa pana devine de consistenta plastelinei.
Momeala pentru crap
Mod de preparare: Vom praji in cuptor o tava de floarea soarelui si o tava de saminta de cinepa, ulterior intreaga cantitate se suplimenteaza cu porumb, griu pentru a fi mai usor de macinat. Se utilizeaza cu succes la momirea crapului, pe ape statatoare, in combinatie cu porumb lasat in apa, timp de doua zile sau 1-2 kg de porumb boabe fiert. Aceeasi combinatie poate fi utilizata si pe apele curgatoare, fiind o momeala "uleioasa", dar obligatoriu va fi amestecata cu pamint luat de pe malul raului(50%) si se va momi cu 20 m in susul apei (in amonte).
Mamaliga cu arome
Ingrediente: 1kg de malai, 670 ml apa, 3 plicuri de zahar vanilat, esenta de anason, baton cu aroma de capsuna.
Mod de preparare: Se pune mamaliga la facut. Prima oara adaugam cele 2 plicuri de zahar vanilat. Aproape de sfarsit amestecam cel de-al treilea plic de zahar vanilat cu esenta de anosaon si aroma de capsuna. Acest amestec il punem in mamaliga. Mai amestecam mamaliga 5-10 minute si o lasam descoperita intre 25 si 30 de minute.
Mamaliga pentru momeala, naditor si nada (3 în 1)
Incrediente:
- faina de porumb (1kg)
- faina de grâu (2 linguri)
- seminte de floarea soarelui (400g)
- galbenus de ou crud (3 galbenusuri)
- zaharina (10 tablete)
Mod de preparare: Se pune la firt într-un ceaun 1,5l de apa îndulcita cu cele 10 tablete de zaharina , apoi se adauga faina de porumb. Când aceasta începe sa se întareasca se adauga faina de grâu, amestecând în permanenta pentru a nu se forma cocoloase.
Separat se prajesc bine semintele de floarea soarelui, se dau prin râjnita de cafea dupa care se amesteca în mamaliga din ceaun.
La final se introduc si galbenusurile de ou, se amesteca bine pentru omogenizare.
Se scoate mamaliga pe un fund de bucatarie unde se lasa la racit timp de 5 minute (pâna la formarea unei cruste subtiri), apoi se introduce în cuptorul încins unde se lasa la copt aproximativ 20 minute.
Mod de întrebuintare:
- taiata cubulete pt. cârlig
- facuta cocoloase pt. cârlig
- pusa pe/în momitor
- cocoloase pt. nadit
Avantaje comparativ cu alte retete:
- este o mamaliga pentru pescuit consistenta (densa), permitând astfel pescuitul pe o perioada de timp mai îndelungata fara a deranja momeala (prin schimbare sau pur si simplu verificare);
- este în acelasi tinp elastica, pastrândusi ceasta proprietate pentru mult timp chiar si în apa;
- aroma predominanta (data de semintele arse si apoi râjnite) este puternica si în aceeasi masura durabila în timp;
- este foarte usor si la îndemâna de preparat, toate ingredientele gasindu-se în bucataria orcarui român;
- timp de preparare relativ scurt în comparare cu alta retete;
- nevasta nu va protesta foarte tare pentru deranjul lasat în bucatarie, semintele prajite înclinând balanta în favoarea dvs.
PS: Pentru mamaliga se pot folosi si seminte prajite ale altor plante în locul celor de floarea soarelui, dar sotia nu va fi la fel de încântata de reteta.
Mamaliga cu vanilie
Ingrediente: 400 g malai grisat fin, 500 ml apa, 2 esente de vanilie
Mod de preparare: Se pune 1/2 l apa in 400 g de malai, doua esente de vanilie, se lasa la fiert 10 min. dupa care se scoate compozitia, se introduce intr-o fasa, se baga din nou in apa fierbinte si se lasa sa fiarba 1/2 ora/. Fir intins.
Mamaliga rapida pentru caras pe carlig si pentru momitor
Ingrediente: 500 g malai grisat fin, 250 g faina alba, 3 linguri zahar, 1 varf lingurita sofran, 750 ml apa, arome 10 ml (anason sau vanilie, capsuna, scoica - in functie de anotimp). Primavara se folosesc arome dulci-usoare (vanilia, feromonul etc.) iar vara si toamna aromele dure (capsuna, anason etc.). Aroma de scoica se poate folosi tot timpul anului de regula in locurile in care scoica este abundenta. In ultima perioada se folosesc atractanti puternici care creeaza apetit (bogati in proteine si aminoacizi).
Mod de preparare: Se pune apa la fiert odata cu sofranul, timp in care se mixeaza foarte bine malaiul, faina si zaharul. Cand fierbe apa se toarna toata compozitia mixta, se lasa sa clocoteasca 10 secunde facandu-se o cruce pe ea. Dupa cele 10 secunde se amesteca foarte bine cel putin 3 minute continuu. Se rastoarna pe un fund de lem si se lasa sa se raceasca. Cand aproape s-a racit se framanta foarte binesi se amesteca cu atractantii, aromele etc.
Se poate folosi pe momitor in amestec cu strot de floarea soarelui, farame de porumb, seminte de canepa etc.
Pentru para pe carlig se formeaza un cocolos, se pune pe curbura carligului si se intinde usor spre tija, umezindu-se din cand in cand in gura, pana capata forma de para. Para se poate introduce in solutie de miere sau alti atractanti.
Este foarte buna pentru pescuitul in curent deoarece este lipicioasa si se spala greu. Nu rezista decat 24 de ore (se acreste repede). Nu trebuie tinuta in soare
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu